LAATSTE PRODUCTIE TOT NU TOE

  Binnen de poorten

‘Binnen de Poorten’ neemt ons mee terug naar het Amsterdam van de Tweede Wereldoorlog. En dan met name naar het Joodse gedeelte, waar de jonge Jules Schelvis met zijn familie woonde.
Tijdens de grote razzia in 1943 werd hij opgepakt en via kamp Westerbork op transport gesteld naar vernietigingskamp Sobibor.

Als een van de weinigen overleefde Jules Schelvis de oorlog en keerde terug naar Amsterdam. Jaren later begon hij te schrijven. Hij haalde de aantekeningen, die hij direct na zijn bevrijding had gemaakt, tevoorschijn en begon ze te ordenen. En mèt die aantekeningen kwamen ook de beelden terug. Overdag schreef hij over de oorlog, ’s nachts droomde hij ervan.

En dan droom ik. Dan droom ik dat we in een trein zitten en die trein die rijdt maar en die rijdt maar. We rijden door een vreemd grijs landschap. Over heel veel bruggen. Altijd maar die bruggen. En dan plotseling…een ontzettend gekraak en geschreeuw en gehuil en gekerm. De laatste brug stort in. De wagons tuimelen achter elkaar de rivier in. Als kinderen die een spelletje spelen. Iedereen verdrinkt…alleen…ik niet. Ik vlieg weg als een grote vogel.

De aantekeningen van net na de oorlog resulteerden in 1982 in zijn boek ‘Binnen de Poorten’, een minutieus verslag van de gebeurtenissen in de vijf oorlogsjaren.

Later maakten verhalenverteller Eric Borrias en theatermaker Gerard Evers van het boek een voorstelling, waarvoor Kees Swenne de muziek selecteerde en arrangeerde.

Die voorstelling vormt de basis voor dit hoorspel waarmee de stichting Hoorspel Nú, twee jaar na de dood van Jules Schelvis, de draad weer oppakt en op haar manier het verhaal doorvertelt.

Het hoorspel wordt omlijst met historische fragmenten en Joodse muziek.

De cast van "Binnen de poorten" met v.l.n.r.:
Audrey van der Jagt, scriptschrijver/regisseur
Frans de Rond
(achteraan) technicus
Donald de Marcas,
speelt de rol van Jules Schelvis
Els Buitendijk,
moeder van Jules
Kees v/d Zwaard,
als Joop Wins
Sonja Bernd’t,
als zus Milly
Eric Borrias,
verteller
Paula Majoor,
als de oude vrouw
Marieke de Kruijf,
Jaïda en Rachel
Chiel de Kruijf,
vader van Jules
René Retèl ontbreekt op de foto. Hij speelt onder meer de rol van Michal Schwalbe.

 

[Home][ANBI][Activiteiten][Actueel][Geluid][Contact][Sponsors][Links ]

© - 2018 - All rights reserved

 

Trouwfoto Jules Schelvis.

De Joodsche Gracht in Amsterdam.

Arrestatie van Joden.